Bispemøte går inn for vigsel av likekjønnede

Biskopene i Den norske kirke er splittet i spørsmålet, men går samlet inn for en liturgi for likekjønnede ekteskap. Prester kan fremdeles si nei til å vie homofile.

Spørsmålet om hvorvidt kirken skal vie likekjønnede par skal avgjøres på neste års kirkemøte. Under en pressekonferanse i Oslo fredag presenterte bispemøtet et forslag til hvordan et vedtak kan se ut.

«Bispemøtet ønsker å bidra til at det på neste Kirkemøte kan fremmes forslag til vedtak som i størst mulig grad kan virke samlende», heter det i vedtaket, som består av seks punkter.

– Et samlet bispemøte har gitt sin tilslutning til at det skal utarbeides liturgier for ekteskapsinngåelse av likekjønnede par, sa preses for Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien, under pressekonferansen.

Innstillingen fra et samlet bispekollegiet er et tydelig signal foran Kirkemøtet 2016.

Splittet

Bispekollegiet er likevel fortsatt splittet i spørsmålet. Det understrekes i vedtakets fjerde punkt.

«Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Disse tar likevel til etterretning både Kirkemøtets sammensetning og at slike liturgier derfor vil bli utarbeidet og implementert.»

– Jeg har ikke skiftet syn, men forholder meg til en ny virkelighet. Uansett vil det komme en vigselsliturgi som følge av resultatet i kirkevalget, sier biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, til Dagen.

For ham og de andre i kollegiet som står som står på klassisk forståelse av ekteskapet, har det vært viktig å få med dette punktet.

– Jeg har alltid sagt at jeg blir i kirken selv om det kommer en liturgi for homofil vigsel. Men jeg har gitt to forutsetninger: jeg må kunne mene det jeg mener og jeg kan ikke gjøre noe som bryter med min samvittighet. Den friheten gir dette vedtaket, sier Reinertsen.

«Et slikt vedtak må bygge på erkjennelsen av at det til tross for omfattende utredninger av sakskomplekset foreligger ulike syn på dette spørsmålet. Ytterligere teologiske utredninger vil neppe endre på dette forholdet, og ansees derfor heller ikke som nødvendig», skriver Bispemøtet.

– Det er ulike oppfatninger av vigsel blant likekjønnede i Den norske kirke, også blant biskopene. Men vi er opptatt av å finne et vedtak som kan virke samlende, sier preses Helga Haugland Byfuglien til NTB.

Reservasjonsrett

Biskopene vil at homofile skal kunne gifte seg i sin lokale kirke. Det betyr at alle kirker i Norge skal tilby homofile ekteskap, skriver NRK.

Likevel understrekes det at prester må kunne velge om de ønsker å foreta vigsel av homofile og lesbiske par. Bispekollegiet ønsker at det samme skal gjelde for andre kirkelig ansatte, at de kan velge å ikke medvirke. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.